Hírek
máj 10

Az InAirQ projekt – Az Általános iskolák beltéri levegőminőségének javítására

A levegőszennyezés az egyik legjelentősebb környezet-egészségügyi problémák egyike, mely a fejlett és fejlődő országokat egyaránt érinti. Az utóbbi években, globális szinten is egyre…

…nyilvánvalóbbá vált, hogy a beltéri légszennyezésnek jelentős egészségkockázat tulajdonítható. Ezért is kezdeményezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az InAirQ projektet, amelynek célja a beltéri levegőminőség vizsgálata általános iskolákban, illetve olyan akciótervek kidolgozása és tesztelése, amelyekkel a beltéri környezet javítható. Az NNK több évtizede vizsgálja az egészségkockázatot jelentő bel- és kültéri kémiai és biológiai légszennyezőket, illetve ajánlásokat fogalmaz meg az érintettek számára. Ennek érdekében évek óta vesz részt a különböző hazai és nemzetközi projektekben és kutatásokban. A SEARCH projekt keretén belül 10 általános iskolát, míg a Sinphonie projekt keretén belül további 6 iskola levegőminőségét és a gyermekek légzőszervi tüneteit vizsgálta. Ez utóbbi felmérés 25 országra kiterjedt.

InAirQ projekt öt ország részvételével valósul meg, átfogó célja, hogy javítsák az iskolák belső környezetének minőségét és az iskolás diákok életminőségét. Az NNK a projekt keretében akciótervet tesztel három különböző általános iskola egy-egy osztálytermében. Az első mérföldkő egy légtisztító berendezés hatékonyságnak vizsgálata volt az osztályterem levegőminőségének javítása érdekében. Ezt követően a légtisztító növények hatásfokát tesztelik. A harmadik akcióterv a megfelelő szellőztetés hatásának vizsgálatán alapszik.

Az InAirQ programban megfogalmazott tevékenységek az iskolai mindennapok részét alkotják, és a pedagógiai folyamatok keretében megtervezhetők. A pedagógusok részéről arra van szükség, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltve, őket bevonva tegyék, amit tesznek (rendszeresen szellőztessenek, cseréljék le az utcai cipőjüket és ismerjék meg azokat a növényeket, amelyek tisztítják az osztályterem elhasznált levegőjét). A szülők megnyerésére értelemszerűen szintén nagy szükség van, az ő támogatásuk nélkül egészen biztosan nincs sikeres iskolai nevelés.

A beérkezett pályaműveket többek között Mérai Kata színésznő bírálja el, aki maga is édesanya és a szívén viseli a környezetvédelmet.

https://www.facebook.com/InAirQMagyarorszag/

#InAirQ #pályázat #NNK #NemzetiNépegészségügyiKözpont #levegőszennyezés #MéraiKata #egészség #kommunikáció #purecom

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük